portugali_matkalissabon_vinkitlissabonmatka

Lissabon on sisustajalle mielenkiintoinen matkakohde. Kuvioidut laatat, värikkäät talot, kirkas aurinko, käsityöläisyys ja rehevät ruukkukasvit tekevät kaupungista boheemin tyylikkään.

Ihastuin Portugaliin ja sen sisustustyyliin kesällä 2015, kun olin työharjoittelussa lissabonilaisella entisöintiverstaalla kolmen kuukauden ajan. Portugalin pitkä historia, tapahtumarikkaat menneet vuodet ja pitkä kesä näkyvät sisustuksessa ja huonekaluissa hurmaavasti. Tuona kesänä pääsin tuunaamaan sellaisia kalusteita, joihin en kotimaassa ole vielä päässyt käsiksi. Kippurajalkoja, koristeveistettyjä yksityiskohtia ja tummaa puuta löytyy Lissabonista sieltä sun täältä, joskus jopa kadun kulmilta ja roska-astioiden viereltä kenen vain mukaansa vietäväksi. Työharjoittelussa pääsin korjaamaan ja uudistamaan näitä hylkiöitä pomoni opastuksella. Opin muun muassa sekoittamaan värejä, pitämään pitkiä lounastaukoja ja käyttämään sukkahousuja työkaluna.

lissabon_sisustuslaatat_portugaliazulejosportugali_laatatlaatta_lissabonlissabon

Lissaboniin jäi paitsi ihana työpaikka, myös kourallinen ystäviä ja palanen sydäntä. Siksi sinne täytyy aina välillä päästä takaisin, niin myös tänä syksynä. Alkusyksystä vietin Lissabonissa reilun viikon loman, ja pääsin hyvän ruuan lisäksi nauttimaan parhaista sisustuskaupoista. Seuraavaksi siis jaan omat suosikkiniputiikkini. Jos matkustat Lissaboniin ja sisustusjutut kiinnostavat, niin vieraile ainakin näissä:

1. Cortiço & Netos
Calçada de Santo André, 66

Upein yksityiskohdin maalatut keraamiset laatat ovat Portugalin se juttu. Cortiço & Netos myy tulkintoja perinteisten laattavalmistajien vuosikymmeniä vanhoista malleista, ja heidän tavoitteensa on säilyttää arvokas kultturiperintö monien tehtaiden jo suljettua ovensa. Pieni liike on pullollaan toinen toistaan kauniimpia laattoja. Hinnatkaan eivät päätä huimaa, sillä laatat maksavat yhdestä eurosta ylöspäin, useimmat vain muutaman euron per laatta. Ja jos matkalaukkujen painoraja tulee vastaan, niin Cortiço & Netos voi pyydettäessä lähettää laatat myös postissa kotiin.

Photos: Cortiço & Netos

2. A Vida Portuguesa
Largo do Intendente Pina Manique 23

Kuuluisa sisustusliike, jota suositellaan varmaan jokaisessa matkaoppaassa. Yleensä taidetaan suositella ensimmäisenä perustettua, trendikkäässä Chiadon kaupunginosassa sijaitsevaa liikettä, mutta itse pidän enemmän Intendenten myymälästä. Se sijaitsee vanhassa laattatehtaassa, ja pienesineiden lisäksi täällä on myös huonekaluja ja muutenkin laaja sisustusosasto.

Intendentestä voi käydä hakemassa esimerkiksi arvostetun Bordallo Pinheiron keramiikkatuotteita, joista portugalilaisten oma suosikki taitaa olla keraaminen pääskynen. Herra Rafael Bordalo Pinheiro patentoi linnun vuonna 1896, ja se on vuosien aikana saavuttanut symbolisen aseman portugalilaisissa kodeissa. Sitä valmistetaan edelleen alkuperäisillä muoteilla. Intendenten myymälän katossa lentelee kokonainen parvi näitä alkuperäisiä pääskysiä. Eikä sekään haittaa, että muutaman korttelin päässä myymälästä sijaitsee Ramiro, yksi kaupungin parhaista kala- ja äyriäisravintoloista.

Cervejaria RamiroAv. Almirante Reis, nº1 – H

3. O! Galeria
Rua S. Cristovão Lisboa, 7

Portossa suosiota kasvattanut pieni taidegalleria ja myymälä on nyt avattu myös Lissaboniin. Galleriasta löytyy lähinnä paikallisten aloittavien ja nuorten taiteilijoiden grafiikkaa, mutta myös paljon muuta taidetta, muun muassa ihanasti kuvitettuja lastenkirjoja. Hinnat ovat erittäin kohtuulliset; suurin osa lähtee mukaan 15-200:lla eurolla. Täältä on pakko saada joka kerta jotain mukaan! Shoppailun jälkeen voi mennä tutustumaan São Jorgen linnaan, joka on pienen kävelymatkan päässä.

Lounasvinkki: Chapitô, jonka terassille ja ravintolaan täytyy uskaltaa puikkelehtia läpi pienen myymälän. Costa do Castelo, n. 1/7


+1. Museu Nacional do Azulejo

Rua da Madre de Deus, 4

Kansallinen laattamuseo sijaitsee vuonna 1509 perustetussa luostarissa, ja jo itse rakennus on näkemisen arvoinen. Valikoima on laaja; museossa on laattoja eri aikakausilta niin paljon, että minäkään en jaksanut katsoa kaikkia läpi täysin keskittyen. Laatat ovat kuitenkin niin iso osa Portugalin historiaa, että suosittelen tätä museota ehdottomasti kaikille niille, joita historia kiinnostaa edes hitusen. Ja sellaiselle jota historia ei innosta, suosittelisin paikkaa jo pelkän sisustusinspiraation vuoksi. Pääsymaksukin on mitättömät viisi euroa, ja netissä on tarjolla ilmainen audio-opas.

Advertisements
Posted by:anu

Helsinkiläinen puuseppä, jonka intohimoina sisustuksen lisäksi ovat luontoretkeilyt, kirjallisuus ja ruokaelämykset.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s