Kun puhutaan huonekalun laadusta, yksi eniten kysymyksiä herättävä aihe on massiivipuisen ja viilutetun kalusteen erot. Yllättävän harva osaa erottaa nämä kaksi toisistaan, vaikka tällä perustiedolla pystyy jo tekemään paljon päätelmiä huonekalun kestävyydestä. Mitä siis on viilu, entä massiivipuu? Entä voiko viilu olla laadukkaampi? Jos et tiedä, niin lue toki eteenpäin!

Mitä on viilu?

ihanaverstas-viilut-4

Viilu on yleensä alle millin paksuinen suikale oikeaa puuta, joka liimataan jonkun levymateriaalin päälle ohueksi kerrokseksi. Viilun alla voi siis olla vaikka lastulevyä, MDF-levyä tai jopa massiivipuuta. Näin saadaan aikaiseksi puun näköinen kaluste, vaikka sisältä se olisikin jotain muuta. (Lastulevy ja MDF-levy tehdään puukuidusta tai –lastuista puristamalla ne sideaineen, esimerkiksi liiman kanssa kovaksi levyksi. Muitakin levyjä käytetään huonekalujen rakennuksessa, mutta nämä ovat yleisimmät.)

Massiivipuuksi kutsutaan kalustetta tai levyä, joka on kokonaan puuta. Levyjä tehdään liimaamalla puisia aihioita yhteen. Joskus massiivipuunkin päälle voidaan viiluttaa.

Mikä viilussa on hyvää ja huonoa?

ihanaverstas-viilut-3

  • Hinta. Viilutus on yleensä edullisempi tapa tehdä huonekaluja.
  • Viiluttamalla voidaan tehdä huonekaluja eksoottisista ja arvokkaista puulajeista. Esimerkiksi kokonaan pähkinäpuusta tehty huonekalu olisi niin kallis, että on järkevämpää käyttää osittain jotain edullisempaa materiaalia. Joistakin puista ei edes saa niin paljon materiaalia irti, että siitä voisi tehdä kokonaisen huonekalun.
  • Ulkonäkö on sekä hyvää että huonoa. Viilulla saadaan aikaan tasainen, yhtenäinen ja siisti pinta helpommin kuin massiivipuulla, mutta toisaalta viilutettuun huonekaluun ei voi tehdä samanlaisia pyöristyksiä ja uria, jolloin se väistämättä tekee kalusteesta erinäköisen. Omasta mielestäni viilutetut kalusteet näyttävät usein kulmikkailta ja teollisilta.
  • Taipumattomuus. Usein tehdään suuria pintoja viiluttamalla siksi, että viilun alla oleva levy ei elä, taivu ja halkeile samoin kuin massiivipuu. Esimerkiksi suuri ruokapöytä voidaan viiluttaa juuri tämän taipumisen ja halkeilun estämiseksi.
  • Kestävyys. Yleensä viilu häviää kestävyydessä massiivipuulle. Ohut viilu menee helposti rikki kolhuja saadessaan, ja on myös herkempi kosteus- ja lämpötilavaihteluille. Lastulevyyn tai MDF:ään tehdyt liitokset murtuvat ja löystyvät helpommin rasituksessa, kuten vaikka muutoissa.
  • Entisöinti. Viilutetun pinnan korjaus vaatii aikaa ja ammattitaitoa, jolloin se voi myös tulla kalliiksi.

Entä sitten massiivipuu?

ihanaverstas-viilut-5

  • Massiivipuu on yleensä kalliimpi.
  • Ja kestävämpi. Puu kestää kolhuja, kulutusta ja kosteutta hyvin, ja näyttää hyvältä vanhentuessaankin. Elämän jäljet kaunistavat puuta. Puu on joustava ja tukeva, eikä lohkea kovin helposti.
  • Puinen kaluste on useimmiten korjattavissa, sekä korjauksen arvoinen.
  • Puu elää ja hengittää kaatamisen jälkeenkin. Se imee ja luovuttaa kosteutta olosuhteiden vaihtuessa, ja saattaa elämisen vuoksi saada halkeamia.

Kumpi on parempi?

Uskon monen olevan sitä mieltä, että massiivipuu on laadukkaampi. Myös viilutetun massiivipuun laatu on erinomainen. Joissain huonekaluissa voi olla sekä viilutettuja osia että massiivipuisia osia, kuten esimerkiksi pöydissä. Tällaisessakin tapauksessa kestävyyttä on selvästi mietitty.

Poikkeuksia tietenkin aina löytyy, mutta pääsääntöisesti kokopuisia kalusteita suosimalla päästään lähemmäksi kestävää elämäntapaa ja esineitä, jotka kulkevat matkassa pitkään.

Mistä sitten tunnistaa massiivipuun ja viilun, jos tuotetiedot eivät sitä kerro? Tästä teemme seuraavaksi ihan oman artikkelin, samoin niistä muista seikoista, jotka vaikuttavat huonekalun laatuun. Palataan asiaan lähiaikoina!

Advertisements
Posted by:anu

Helsinkiläinen puuseppä, jonka intohimoina sisustuksen lisäksi ovat luontoretkeilyt, kirjallisuus ja ruokaelämykset.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s