Kotona nikkarointi on minulle yksi parhaista ja rentouttavimmista jutuista, mitä vapaa-ajalla voi tehdä. Saatan olla vapaapäivieni kanssa vähän hukassa, jos en pääse edes pikkuisen porailemaan tai maalaamaan. Ehdottomasti rohkaisen muitakin omiin nikkarointiprojekteihin, pieniinkin sellaisiin, sillä ne käyvät hyvin meditoinnista, ja samalla vaivalla kehittävät muun muassa kärsivällisyyttä ja luovuutta.

Kotiolosuhteissa on ihan mahdollista ja suhteellisen helppoa saada aikaan lähes ammattimaista jälkeä, kun vain välineet ja tekniikka ovat kunnossa. Ihan totta, voin vannoa, että telan ja pensselin avulla lopputulos on aivan yhtä kaunis kuin verstaalla tehty ruiskumaalaus. Seuraavaksi siis pari vinkkiä tällaisen kauniin maalipinnan saavuttamiseen!

1. Käytä himmeää tai puolihimmeää vesiohenteista kalustemaalia (esimerkiksi Tikkurilan Helmi tai Uulan Into). Vesiohenteisen maalin kanssa työvälineiden pesu on helppoa, sen kuin laittaa lavuaariin ja hanan alle. Himmeän maalin kanssa taas epätasaisuudet eivät erotu niin helposti.

2. Käytä pohjatöihin aikaa ja vaivaa.

– Jos pinta on valmiiksi siisti, riittää että käy huonekalun läpi hiomapaperin kanssa, niin että pinta menee “rikki”. (Hyvä hiomapaperin karkeus on esimerkiksi 240 tai 360.) Muussa tapauksessa hio, hio ja hio! Etenkin, jos vanhan kalusteen pinnassa on useampi maalikerros tai halkeillut pintakäsittely. Tämän lipaston kanssa hiomista riitti useaksi tunniksi karkeuksilla 80, 120 ja 180. Hiomakone on korvaamaton apu. Sivele pintaa sormilla. Pinnan tulee tuntua niin sileältä, että mielesi tekee huokaista nautinnosta. Ahh!

Huolehdi ilmanvaihdosta, ja muista hengityssuojaimet – varsinkin jos teet hommaa sisätiloissa.

– Täytä kolot ja halkeamat spakkelilla, anna kuivua, ja hio sen jälkeen tasaiseksi.

– Maalaa kaluste pohjamaalilla. Pohjamaali auttaa saamaan pinnan tasaiseksi ja uuden maalin tarttumaan paremmin. Maalin kuivumisen jälkeen hio kaluste karkeudella 240 tai 360. Jos tämän jälkeen huomaat uusia koloja tai halkeamia, ne voi vielä täyttää spakkelilla.

2. Käytä laadukkaita työvälineitä:

  • Sivellintä, jossa on synteettinen karva. Sivellintä käytetään nurkissa ja sellaisissa paikoissa, joihin tela ei mahdu. Siveltimen jälkeen kannattaa maalata heti perään telalla, jotta suurin osa siveltimen jäljistä saadaan tasoitettua.
  • Ja ehdottomasti pientä vaahtomuovitelaa – tämä on tasaisen lopputuloksen salaisuus!

3. Maalaa viileässä lämpötilassa. Se hidastaa maalin kuivumista, jolloin aikaa virheiden korjaukseen jää jonkin verran enemmän. Siis ikkuna auki! Ja aina parempi, jos ulkona sattuu olemaan vilakka syys- tai kevätsää.

4. Maalaa päiväsaikaan luonnonvalossa, ellei työtilassasi ole tehdasmaista kirkasta valaistusta. Muuten voit olla varma, että joku valumajälki jää huomaamatta.

5. Maalin kuivumista voi hidastaa myös niin, että pyyhkii kalusteen hieman kostealla rätillä juuri ennen maalausta.

6. Maalaa huolellisesti, mutta ripeästi, yksi osio kerrallaan. Tarkista valoa vasten pinnan siisteys heti maalauksen jälkeen, ja korjaa tarvittaessa epätasaisuudet tai valumat kevyesti telan kanssa. Sen jälkeen älä enää koske pintaan. Vesiohenteinen maali alkaa kuivua nopeasti, ja sen täytyy antaa kuivua rauhassa.

7. Todennäköisesti maalikerroksia tarvitaan kaksi. Joskus jopa kolme. Erityisen siistin lopputuloksen saat, jos hiot huonekalun jokaisen maalikerroksen kuivumisen jälkeen karkeudella 360 tai hienommalla. Välihionnan tarkoitus on poistaa karheudet, epätasaisuudet tai valumat, joten muista silitellä huonekalun pintaa. Jos se on sileä kuin vauvan poski, niin välihiontaa ei tarvita.

Ja voilà! Näin edessäsi on niin tasainen maalipinta, että voit vaikka peilailla itseäsi siitä. Vai mitä?

Jätä kommentti, jos joku asia jäi mieityttämään. Olisi kiva olla apuna juuri sinun nikkarointiprojektissa!

Advertisements
Posted by:anu

Helsinkiläinen puuseppä, jonka intohimoina sisustuksen lisäksi ovat luontoretkeilyt, kirjallisuus ja ruokaelämykset.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s